Firmaya Özel Yazılımlar


İşletmeler hangi sektöre olursa olsun, yaptıkları iş tipi ne olursa olsun belli bir düzene göre çalışır. Bir çalışma düzeni olmayan işletmenin başarılı olması beklenemez. Bu demek değildir ki işletme her gün aynı işi yapıyor olsun. Ancak yarın ne yapacağını bilen ve dün yaptıklarını ölçümleyerek bundan anlamlı sonuçlar çıkarabilen bir işletme karlılığını sürekli artırabilir. Küçük ve az çalışanlı işletmeler için bunu planlama ve ölçümleme sürecini manuel olarak yönetmek mümkün olabilir. Büyük şirketler için bu imkânsızdır.

İşletmeler için verinin önemi hayatidir. Veriyi analize etmek, bir insanın göremediği fırsatları ya da riskleri görebilmek açısından önemlidir. Bunun için de bazı teknolojilerden yararlanılır. Bu teknolojilerin başında da yazılımlar gelir. Söz konusu yazılımlar (ya da programlar) firmaların iş akışında kullandığı tüm verileri otomatik olarak toplar, analiz eder ve firmanın her departmanı (ya da çalışanı) için faydalı çıkarımlarda bulunur. Bu da şirketlerin karlı hamleler yapması için gereken öngörüyü elde etmesini sağlarken, bir yandan da olası risklere karşı her daim hazırlıklı olmasını sağlayarak kriz yönetimine ciddi bir katkıda bulunur. Bazı yazılımlar ise sadece mevcut iş akışının tek bir ürün üzerinden yönetmeye yardımcı olur. Bunlar daha çok iş takip ve görev takip sistemleri olarak anılabilir.

Piyasada şirketlerin kendi bünyesinde kullanabileceği, veri analizi yaparak faydalı önerilerde bulunacağını vaat eden pek çok paket program satılır. Yazılım firmaları birkaç farklı modülü bir araya getirerek hazır paket yazılımlar sunar. Firmalar da bu paketlerin içeriğine bakarak hangisine ihtiyacı varsa onu satın alır. Ancak bunların avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunur. Bu dezavantajları ortadan kaldırmak için ise işletmeler, tamamen kendi ihtiyaçları dikkate alınarak üretilmiş bir özel yazılım da satın alabilir.